Marknaden rycker på axlarna åt Trumps seger

09.11.2016
Rädslan för att Trump skulle vinna ökade ju närmare valdagen kom, men trots det uteblev reaktionerna nästan helt när marknaden öppnade igen. ”Business as usual” säger tre experter från Sparinvest i en kommentar till valet i USA.

”Vi är lite förvånade över resultatet, men marknaden reagerade lugnt på nyheterna de första handelstimmarna”, säger David Bakkegaard Karsbøl, Chief Strategist vid Sparinvest. 

Marknaden ser tydligen valresultatet som ”business as usual”, förklarar han. ”Vi har bara sett begränsade rörelser i valutor, aktier och obligationer, så om man inte visste att det hade varit val i USA när man vaknade i morse så hade det varit svårt att se det på marknadsutvecklingen”, säger han. 

Trots eventuella handelsbarriärer och strängare arbetsmarknadspolitik kan valresultatet innebära positiva nyheter för investerare – bland annat på grund av Trumps skatteplaner. 

”Trump har sagt att han tänker sänka bolagsskatten med hela 20 %, från 35 % till 15 %. För en investerare är det goda nyheter eftersom det kommer att gynna aktiemarknaden, produktiviteten och investeringar i USA”, säger han. 

Räntehöjningen sker troligen som planerat

Räntemarknaden har också reagerat lugnt på nyheterna och den 10-åriga USA-räntan har legat nästan helt stilla. Detsamma gäller förväntningarna på korta räntor. Senior Portfolio Manager Kristian Myrup Pedersen beskriver utvecklingen som en ”ickehändelse” för räntemarknaden.

”Man skulle kunna tro att investerare hade velat använda den danska kronan som tillflyktsort ungefär som vid andra kriser, som Brexit, men det har inte hänt”, säger han.

Därför kommer Janet Yellen, chefen för den amerikanska centralbanken Fed, förmodligen att höja räntan snart som planerat.

Begränsad effekt på aktiefonder

”Vi har bara haft begränsade förluster i våra aktiefonder, både när det gäller i absoluta och relativa tal. En del har till och med presterat bättre än benchmark”, säger Deputy CIO Jens Moestrup Rasmussen.

Han förklarar att alla investeringsteam har förberett sig noggrant och utfört olika tester på alla portföljer före valet.

”Vi utförde en rad stresstester före valet, där vi simulerade både en Trump- och en Clintonvinst. Resultaten visade att våra portföljer var robusta oavsett vem som vann. Vi är nöjda med det, och dagens resultat reflekterar också det”, sammanfattar han.

Uppdrag

Vårt uppdrag är att generera bästa långsiktiga avkastning med en stark tonvikt på risk. Grundat på en systematisk och objektiv inställning till investeringar – och ett stort engagemang.

 

Dataskyddspolicy   |   Cookie policy

Innan du fortsätter, var vänlig läs våra “Användarvillkor”. Tillgängligheten på våra produkter och tjänster är föremål för vissa begränsningar, produkter och tjänster kan vara undantagna i vissa länder. Copyright 2013 av Sparinvest S.A. - med ensamrätt.